вторник, 16 август 2011 г.

Отдалечаване

Отдалечаване

Когато много силно те боли,
недей посяга да мъстиш:
омразата изпепелява онзи,
който мрази.
Когато много силно те боли –
отдалечавай се!
Отдалечавай се
през времето – от дребното,
от близкото, от болката, от писъка –
нали след десет хиляди години
в голямото безсмислие на Космоса,
сред здрача на Великата Прохлада
ще бъде все едно дали сте се целунали,
прашинки две, докоснати в безкрая,
нали ще бъде все едно
дали те е боляло?

Отдалечавай се. Потъвай в своето.
Със живата вода на свойта сила
Напръскай живата си рана.
И любопитните да видят после там,
където е ударила стрелата,
как светят бистри капки златен клей.
И тъй, додето
златен
станеш
цял.

Андрей Германов

5 коментара:

  1. Браво Андрей, страхотни стихове. Докоснаха ме!

    ОтговорИзтриване
  2. "омразата изпепелява онзи,който мрази. "много точно и вярно казано е. Душата направо се погубва, става фикс идея и вместо другият да страда се обричаш точно ти, за това просто човек трябва да продължи на пред без омраза. Вярвам, че рано или късно всичко в този живот се връща, затова нека да бъдем добри и да правим добро.Стихотворението е много красиво и дълбоко смислено. Замисляш се за живота и за нещата, които си причинили , и които на теб самият са причинили. Отдалечавай се.........отдалечавай се има толкова неща, които можем да правим и да се чувстваме доволни и щастливи от живота, щом нещо е станало , така е трябвало да се случи, за някакъв урок може би.

    ОтговорИзтриване
  3. " Отдалечавай се. Потъвай в своето. Със живата вода на свойта сила Напръскай живата си рана. И любопитните да видят после там, където е ударила стрелата, как светят бистри капки златен клей. И тъй, додето златен станеш цял." прекрасни и силни думи.Това стихотворение е написано много добре, разчувстваш се само като го четеш.В даден период от живота си ние всички се отдалечаваме от нещо.Където и да отидем любовта винаги ще е с нас и като ни уцели стрелата разбираме какво сме губели и от какво сме бягали толкова време.

    ОтговорИзтриване
  4. "Когато много силно те боли,недей посяга да мъстиш:омразата изпепелява онзи,който мрази.Когато много силно те боли –отдалечавай се!Отдалечавай се през времето – от дребното, от близкото, от болката, от писъка – нали след десет хиляди години в голямото безсмислие на Космоса, сред здрача на Великата Прохлада" поздравления за хубавите стихове,които си написал, карат де да се замислиш.Омразата може да погуби човека, н е е нужно да отмъщаваме за стореното, в крайна сметка всичко се връща някой ден по един или друг начин.Харесва ми , че пишеш и за Космоса, продължавай!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно, намерих сила в тези стихове, помогнаха ми да преодолея мъката и болката в душата ми!

    ОтговорИзтриване